Jön a lebomló rágógumi

Biológiailag lebomló rágógumi kifejlesztésén dolgoznak ír tudósok. A gabona alapú proteinből készített anyaggal már hatodik hónapja kísérleteznek a Cork egyetem munkatársai.

Elke Arendt kutatásvezető szerint a várakozásokat messze felülmúlóan rugalmas masszát sikerült előállítaniuk, amely probléma nélkül megemészthető, akárcsak bármilyen gabonából készült termék. A kutatók remélik, hogy két éven belül sikerül kifejleszteni a biorágót, amelynek nem marad nyoma a flaszteren, és textúrában, rugalmasságban, ízben és lufifújásra való alkalmasságban egyaránt felveszi a versenyt a szintetikus gumiból készült hagyományos rágóval - amelyet veszélyes lenyelni, nem bomlik el és igen nehéz lekaparni, ha megragad valahol.

Az előrejelzések szerint a rágózók száma Európában a dohányzás elleni tilalmak szigorodásával párhuzamosan emelkedni fog, ezért aztán köztisztasági szempontból is jól jöhet az elbomló rágó. Írországban például évente több millió eurót költenek a közterületek rágógumifolt-mentesítésére. A gumbuster-nek nevezett rágóvadászok idén nyáron egy hónap alatt 180 ezer foltot tüntettek el porszívóhoz hasonló szerszámukkal a fő dublini bevásárló utca, a Grafton Street kövezetéről.

Forrás: Greenfo
Hivatkozás: http://www.greenfo.hu/index.php?PHPSESSID=3f529ab506eb86e48e47403516f48732
Dátum: 2007 szeptember 05. 14:10

Vissza az előző oldalra

Kezdőoldal E-mail elküldése Oldaltérkép Webshark